X بستن تبلیغات
X بستن تبلیغات
header
متن مورد نظر

تتراپک اسپتیک

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

سپتیک چیست؟ 

اسپتیک عملی است که در آن شیر یا محصول دیگر و بسته بندی آن به طور جداگانه استریلیزه می شود و در شرایط خلاء پر می شود، پس از پر شدن بسته و درب بندی دیگر این محصول نیاز به عملیات حرارتی ندارد.

  بسته بندی به روش آسپتیک (Aseptic) که اصولا شامل استریل کردن محصول قبل از بسته بندی و پر کردن آن داخل ماده بسته بندی از پیش استریل شده در یک محیط استریل و عاری از میکرب می باشد. این روش مدتهاست که برای شیر و محصولات لبنی به کار می رود و بعدها برای آب میوه ها و محصولات مایع دیگر نیز به کار گرفته شد.

 بسته بندی اسپتیک (ضد عفونی شده) امروزه به عنوان یکی از بسته بندی های مناسب و بهداشتی برای بسته بندی مواد غذایی به ویژه لبنیات و آبمیوه های طبیعی پاستوریزه مورد استفاده قرار می گیرد. 

 

اسپتیک چیست؟ 

اسپتیک عملی است که در آن شیر یا محصول دیگر و بسته بندی آن به طور جداگانه استریلیزه می شود و در شرایط خلاء پر می شود، پس از پر شدن بسته و درب بندی دیگر این محصول نیاز به عملیات حرارتی ندارد.

  بسته بندی به روش آسپتیک (Aseptic) که اصولا شامل استریل کردن محصول قبل از بسته بندی و پر کردن آن داخل ماده بسته بندی از پیش استریل شده در یک محیط استریل و عاری از میکرب می باشد. این روش مدتهاست که برای شیر و محصولات لبنی به کار می رود و بعدها برای آب میوه ها و محصولات مایع دیگر نیز به کار گرفته شد.

 بسته بندی اسپتیک (ضد عفونی شده) امروزه به عنوان یکی از بسته بندی های مناسب و بهداشتی برای بسته بندی مواد غذایی به ویژه لبنیات و آبمیوه های طبیعی پاستوریزه مورد استفاده قرار می گیرد.
پاکتهای اسپتیک که ما آن را با نام عومی تتراپک به عنوان بنیانگذار این روش می شناسیم، پاکتهایی با لایه بندی ۳ تا ۷ لایه هستند که وجه مشترک همه آنها لایه بندی PE/ALUMINUM/PAPER است که امروز لایه بندی های مختلفی از آن تا ۷ لایه توسعه داده شده است که در آن از PET, BOPP و حتی OPP نیز استفاده شده است و به نگهداری در یخچال نیازی ندارند که هریک برای کاربردهای خاصی طراحی شده اند.

مهمترین ویژگی یک پاکت اسپتیکی خوب در استفاده از شیوه لامیناسیون  Extrude است که در آن پایه چسب از فرآیند تولید حذف و مواد بصورت مذاب بر روی هم لمینه می شوند.
انواع مختلفی از پاکتهای اسپتیک وجود دارند که به شگل کسیه (Pillow)، جعبه (Box)، چهارگوش (Square) و سه ضلعی (Triangle)  و گوه ای (Wedge) شکل دهی می شوند.

 

در محصولات ارائه شده در ادمه این صفحه، دو دسته از محصولات که عبارتند از :
– پاکتهای اسپتیک بدون نیاز به یخچال (Refrigeration Free)

– پاکتهای اسپتیکی نیازمند به یخچال (Refrigeration Needed)

 

 

 

برای نمونه:  پاکتهای اسپتیکی شش لایه  بدون نیاز به یخچال (Refrigeration Free) ارائه شده در این بخش:  

ترکیب شش لایه

با ترکیب شش لایه لامینه شده، این دسته از پاکتهای اسپتیک توانایی فوق العاده ای در حفظ و نگهداری مواد غذایی را داشته و  بصورت Heat Seal در دستگاه های پرکن درز بندی می شوند. این نوع بسته بندی برای انواع شیر و آبمیوه مناسب هستند و تحمل گرمایی بالایی را دارند. این سری از پاکتهای آسپتیک بدون نیاز به یخچال محصولات شما را بطور تضمینی تا ۸ ماه سالم و تازه نگه می دارند.
مشخصات: 

– سهولت استفاده

– بدون نیاز به یخچال، نگهداری درازمدت مواد، کاهش دهنده هزینه حمل و انبارداری محصولات شما
– طول عمر قفسه ای بالا

– قیمت بسیار مناسب و کارآیی بسیار بالا

– قابلیت ایجاد انواع تغییرات بر اساس خواست شما

ترکیب سه لایه

با ترکیب سه لایه لامینه شده از جنس پلی اتیلن، مقوا و پلی اتیلن، این دسته از پاکتهای اسپتیک به شکل چهارگوش است که توانایی فوق العاده ای در حفظ و نگهداری مواد غذایی را داشته و  بصورت Heat Seal در دستگاه های پرکن درز بندی می شوند. این نوع بسته بندی برای انواع شیر و آبمیوه مناسب هستند و باید در دمای بین ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری شود. این بسته بندی قادر به حفظ محصول  تا ۷ روز است.

 

 

مشخصات:

–       سهولت استفاده

–        قیمت بسیار مناسب و کارآیی بسیار بالا 

–       قابلیت ایجاد انواع تغییرات بر اساس خواست شما 

    انتقال ترکیبات از محصول و اثرات سوء آن بر ماده بسته بندی نیز حایز اهمیت است. در چنین مواردی ماده بسته بندی باید نسبت به ترکیبات واکنش دهنده از محصول مورد نظر، مقاوم باشد.

    یکی از موضوعات تحقیقی که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته مربوط به اثراتی است که ازسوی   محصولات بسته بندی شده در قوطی های ۴ گوش چند لایه به نام Tetra brik یا تتراپک Tetra Pack روی می دهد. تحقیقات انجام شده نشان می دهد ترکیبات اسیدی محصول می تواند بر روی این نوع بسته بندی اثر گذارد.

    این نوع بسته بندی از ۵ لایه تشکیل یافته است. این لایه ها از درون به بیرون عبارتند از :
لایه پلی اتیلنی مجاور با محصول، آلومینیوم فویل، لایه پلی اتیلنی، مقوا و پس از آن نهایتاً لایه پلی اتیلنی مجاور به هوا.

هر کدام از این لایه ها با هدف خاصی تهیه شده اند:

– لایه داخلی پلی اتیلنی اولا به عنوان فیلم خنثی و با محصول واکنش نداده و ثانیا قابلیت دوخت حرارتی P را فراهم می کند.

– لایه آلومینیوم فویل برای ممانعت از حضور نور بکار برده می شود.

– لایه پلی اتیلنی میانی اولا نقش ممانعت کنندگی دارد وثانیاً عامل چسباننده مقوا و آلومینیوم فویل

می باشد.

-لایه مقوا استحکام بسته و قابلیت چاپ را تامین می کند.

-لایه پلی اتیلنی خارجی از چاپ روی مقوا محافظت می کند و آن را براق می کند.

–   در چنین ماده بسته بندی مرکب امکان نفوذ برخی ترکیبات اسیدی وجود دارد. ترکیبات اسیدی نفوذ کننده دو نوع اسید یعنی اسید استیک و اسید پروپیونیک قادرند از لایه پلی اتیلنی عبور کرده و با لایه آلومینیوم فویل واکنش دهند که در این صورت اولا باعث خوردگی این لایه ها شده، ثانیا این لایه ها از هم جداشده و در برخی موارد دیده شده که نمک آلومینیومی اسید نفوذ کرده، قادر است به طور مجازی باعث چسبیدن دو لایه پلی اتیلنی گردد. 

–   ترکیبات دیگر مثل اسید سیتریک و اسید مالیک چنین نفوذی را نشان نداده اند. به همین دلیل این مشکل در رابطه با آن میوه جات کمتر دیده شده اند. با این توضیح چنین بسته بندی که به نام Laminated Layers نامیده می شود بر روی محصولاتی مثل سرکه و انواع سس های حاوی سرکه مناسب نمی باشد چرا که نفوذ اسید استیک باعث جداشدن لایه ها و پدیده ای موسوم به Delamination یعنی عکس لامینه شدن می گردد. 

بسته بندی آب پرتقال به روش اسپتیک در ظروف تتراپک

     همان طور که می دانیم آبیموه ها و نوشیدنی ها به طور کلی در فرایند کاملاً بهداشتی که به اسپتیک معروف است تهیه و سپس بلافاصله درون بسته بندی های تتراپکی تحت شرایط دما و زمان های مختلفی نگهداری و سپس به مصرف می رسند، که با این گونه آزمایشات تحقیقاتی مشابه درخصوص سس گوجه فرنگی، سس سیب، پنیر،‌ماست، شیر،‌گوشت، گیاهان دارویی، اسانس های سنتی ایرانی که با همین شیوه ‏‎Aseptic‎‏ فراوری می شوند. تحت شرایط گفته شده با مواد پلیمری ظرف با توجه به این که می دانیم این گونه ترکیبات همانند ظروف شیشه ای و فلزی ساکن و تقریباً بیحرکت نیستند و قادرند با غذاها، مواد دارویی، آرایشی، شیمیایی محتوای خود واکنش هایی نشان دهند. این گونه واکنش های متقابل که اصطلاحاً به وکنش های مواد ظرف ومواد مظروف خوانده می شوند، در ترکیب مزه، بو وحتی رنگ بافت ماده غذایی تغییراتی ایجاد می کنند. شناخت و آگاهی ما در این میان ضروری است: بنابراین اساس کار آموزشی و تحقیقاتی علمی کاربردی، خود یک اطلاع رسانی است، داده ایده و اندیشه ای جدید است تا اندیشمندان، علاقمندان در چنین مطالعاتی بتوانند فرصتهای ایده یابی خود را تقویت و سرعت بخشند. در آزمون تحقیقاتی انجام شده، آب پرتقال هایی که به صورت اسپتیک یعنی شرایط کاملاً بهداشتی و ضد عفونی شده به دست می آیند: در دمای ۴،۲۵،۳۷،درجه سانتی گراد بمدت ۲ روز ۱،۲و ۴ هفته نگهداری شدند. مواد فراری که ماده بسته بندی قسمت داخلی جذب کرده که به وسیله اتر به دست آمد آن را با کروماتوگرافی گازی و ‏‎Gc-Ms‎‏ تجزیه کرده ترکیبات ترپن دار غیر قطبی و سسکی ترپن اجزای اصلی جذب شده توسط ماده بسته بندی داخل می باشند. ترکیبات فرار قبلی به وسیله ماده بسته بندی جذب شدند.

شیر استریلیزه 

استریلیزاسیون عملی است که در آن کلیه میکرواورگانیسم ها و باکتریهای اسپورزا از بین می روند در واقع در این عمل هیچ نوع باکتری و موجود زنده ای در شیر باقی نمی ماند، این شیر را در دمایی بین ۱۳۵ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد در زمان چند ثانیه نگه می دارند و بعد آنرا در شرایط کاملا خاص به صورت اسپتیک در بسته بندی های چهار لایه ( تتراپک ) بسته بندی می کنند. این شیر  قابلیت نگه داری را تا چند ماه دارد، به شرط آنکه درب آن باز نشود و دلیل آن عملیات حرارتی روی آن و نوع بسته بندی شیر می باشد. شیر استریلیزه دارای طعمی خاص می باشد که از نظر مردم اصطلاحا خوشمزه تر است، این طعم خاص به دلیل درجه حرارت بالایی است که روی ترکیبات سولفید شیر تاثیر می گذارد و در واقع شیر طعم سولفیدی می گیرد. روی بسته بندی های شیر استریلیزه یا هر محصول استریلیزه دیگر واژه فرادما یا UHT درج می گردد.

 

بسته بندی تتراپک Tetrapak  

     بسته بندی، علمی است میان رشته ای که از جمله این رشته ها می توان به طراحی صنعتی، گرافیک، چاپ و مهندسی صنایع اشاره نمود. در زمینه طراحی بسته بندی، استانداردهایی نیز تدوین گردیده که بسیاری از آنها مربوط به موقعیت های نظامی و لجستیک بوده و توسط مراکزی همچون US Navy و NAVSO ارائه گردیده اند. معمولا در بازار فروش، برای هربسته بندی می توان وظایفی همچون نگهداری از محصول، ارائه اطلاعات مربوط به محتوا و شناساندن کالای بسته بندی شده را در نظر گرفت. از جمله نمونه هایی از بسته بندی که در زمینه نگهداری مواد غذایی متداول گردیده اند، نمونه هایی هستند که با نام تجاری Tetra Pak و یا Tetra Brik شناخته شده اند که از نوع بسته بندی های چند لایه بوده و به منظور نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در دمای محیط مورد استفاده واقع می شوند. به دلیل آب بندی کامل این نوع بسته بندی، استفاده از مواد نگهدارنده در ترکیب ماده خوراکی، الزامی نمی باشد که این امر امتیاز بزرگی برای این نوع پوشش بسته بندی از نظر صنایع غذایی محسوب می گردد.


دانلود کامل تحقیق

 

پسورد :www.padida.ir

 

منبع:پدیدا بزگترین مرجع علمی ایرانیان

دوستانی که مطالب را در وبلاگ یا سایتشون کپی می کنند لطفا منبع را ذکر کنند

۲ نظر

  1. حامد گفته است :
    آبان ۱۵ام, ۱۳۹۱

    سلام ممنون از مطلب خوبتون

    آقای بذرافشان من ی سمینار در مورد اسپتیک در آبمیوه دارم

    اگه مطلبی در این رابطه دارید ک ب روزه اگه زحمتی نیست برام ایمیل کنید

    AHHMAD0732@GMAIL.COM

  2. اعتمادی نیا گفته است :
    فروردین ۱۰ام, ۱۳۹۵

    با سلام
    یه سوالی داشتم که پیدا کردن جواب منطقی براش خیلی ضروریه.
    چه اتفاق غیر معمولی باید در بسته بندی ابمیوه بصورت تتراپک اتفاق بیافتد که ابمیوه داخل پاکت تخمیر و پاکت ها بادکردگی پیدا کنند؟؟؟؟
    لطفا در صورت امکان با این شماره تماس بگیرید.
    ۰۹۱۴۲۶۳۲۴۵۲

ارسال نظر