X بستن تبلیغات
X بستن تبلیغات
header
متن مورد نظر

خرما

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

کلیات گیاه شناسی

خُرما درختی است از تیره گرمسیری جزو تیره نخلها که میوه‌اش جزو میوه‌های سته می‌باشد یعنی تمام قسمت بریکاری آن گوشتی و محتوی مواد غذائی است. دارای هسته‌ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشه‌ای بزرگ از شاخه آویزان میگردد و برگهای آن بزرگ است. ارتفاع نخل به ۱۰تا 20 متر یا بیشتر می‌رسد.به میوه نرسیده خرما، «خارَک» یا «خرک» (و در زبان عربی، «حبابوک») گفته می‌شود.

پیشینه کاشت :

درخت خرما در نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، از جمله ایران پرورش می‌یابد. با اینکه خاستگاه آن را میانرودان، عربستان و شمال افریقا ذکر می‌کنند ولی بررسی‌های علمی، آن را به گونه‌ای به نام علمی P.H. Sivestris که در هندوستان می‌روید نسبت می‌دهند. باستانشناسان احداث نخلستان‌ها را به پنج هزار سال پیش نسبت داده‌اند زیرا نامی از آن بر لوحه‌های گلی ۵۰سده پیش یافته‌اند.

در ایران نخل و خرما از دوران باستان و پیش از هخامنشی کشت می‌شده. در ادبیات ساسانی از جمله در کتاب بندهشن از نخل یاد شده‌است. منابع چینی از ایران (در زبان ایشان بوسی، تلفظ چینی پارسی) به عنوان سرزمین نخل خرما که در نزدشان به نام عناب پارسی و عناب هزارساله مشهور بوده، یاد کرده‌اند. در پایان سده نهم میلادی، نخل خرما را از ایران به چین برده و در آنجا کشت کرده‌اند.

در میان کشورهای اروپایی اسپانیا پیشینه بیشتری در کشت خرما دارد. خواجه نصیرالدین طوسی فرموده است : درخت خرما نزدیکترین تبات به حیوان است

\”خرما میوه ای پرخاصیت \”

کلیات گیاه شناسی

خُرما درختی است از تیره گرمسیری جزو تیره نخلها که میوه‌اش جزو میوه‌های سته می‌باشد یعنی تمام قسمت بریکاری آن گوشتی و محتوی مواد غذائی است. دارای هسته‌ای سخت و پوست نازک و طعم شیرین که به شکل خوشه‌ای بزرگ از شاخه آویزان میگردد و برگهای آن بزرگ است. ارتفاع نخل به ۱۰تا 20 متر یا بیشتر می‌رسد.به میوه نرسیده خرما، «خارَک» یا «خرک» (و در زبان عربی، «حبابوک») گفته می‌شود.

پیشینه کاشت :

درخت خرما در نواحی گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، از جمله ایران پرورش می‌یابد. با اینکه خاستگاه آن را میانرودان، عربستان و شمال افریقا ذکر می‌کنند ولی بررسی‌های علمی، آن را به گونه‌ای به نام علمی P.H. Sivestris که در هندوستان می‌روید نسبت می‌دهند. باستانشناسان احداث نخلستان‌ها را به پنج هزار سال پیش نسبت داده‌اند زیرا نامی از آن بر لوحه‌های گلی ۵۰سده پیش یافته‌اند.

در ایران نخل و خرما از دوران باستان و پیش از هخامنشی کشت می‌شده. در ادبیات ساسانی از جمله در کتاب بندهشن از نخل یاد شده‌است. منابع چینی از ایران (در زبان ایشان بوسی، تلفظ چینی پارسی) به عنوان سرزمین نخل خرما که در نزدشان به نام عناب پارسی و عناب هزارساله مشهور بوده، یاد کرده‌اند. در پایان سده نهم میلادی، نخل خرما را از ایران به چین برده و در آنجا کشت کرده‌اند.

در میان کشورهای اروپایی اسپانیا پیشینه بیشتری در کشت خرما دارد. خواجه نصیرالدین طوسی فرموده است : درخت خرما نزدیکترین تبات به حیوان است .

خرما در کتب مقدس

خرما میوه ای بسیار قدیمی است و نام آن در کتاب مقدس ۴۲ بار تکرار شده است . این میوه پرخاصیت برای مردم کشورهای اروپایی و آمریکایی تا حدی ناآشنا است و آنرا فقط در کیک و شیرینی مصرف می کنند ولی در خاورمیانه و مخصوصا در کشورهای عربی بعنوان یک غذای اصلی بکار می رود .

یهودیان معتقدند درخت خرما در فلسطین و یا اسرائیل امروزی بفراوانی وجود داشته است بطوریکه در ناحیه بین دریای گالیله و دریای مدره جنگل بزرگی از درخت خرما بوده است .

مسلمانان معتقدند که حضرت محمد (ص) این درخت را خلق کرده اند . در دیانت مسیح ، برگ درخت خرما سنبل و نشانه شهادت و روح شهدائی است که در راه دیانت حضرت مسیح جان باخته اند .

بخشی از فواید خرما

خرما یا به انگلیسی DATES میوه ای است بهشتی و بسیار مقوی ، که مواد معدنی بسیاری چون آهن ، پتاسیم ، روی ، منگنز، و ویتامین A – B – E را داراست. تحقیقات درباره ی خرما نشان داده که این میوه می تواند پیش گیری بسیاری از سرطان ها مانند سرطان کولون، معده و غیره را در پی داشته باشد.یکی از خواص خرما ملین بودن آن است. البته اگر ۶ تا ۷ عدد خرما را در ۲ لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را صورت گرم بنوشید و یا مقداری خرما میل کنید و بلافاصله یک تا دو لیوان آب گرم روی آن بنوشید، خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید اضافی معده است از آنجا که که زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود، بنابراین هر وقت دل درد گرفتید می توانید فرمول چینی ها در طب سنتی استفاده کنید.

بدین طریق که ۲ تا ۳ عدد خرمای تازه و له شده را در آب جوش بیندازید بعد آن را هم زده و بنوشید.  خرما را به عنوان میوه نیز می توانید مصرف کنید. هم چنین حتما برای خواب راحت تر و آرامش بیشتر شام خود را در حدود ساعت ۷ بعد ازظهر خورده و قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید.

خرما برای افراد سالمند و بچه ها بسیار مفید است سعی کنید به جای قند و شکر از خرما برای نوشیدن چای استفاده کنید و یا در طباخی از آن استفاده ی بیش تری ببرید. ورزش کاران به علت فعالیت زیاد، به طور حتم باید از عصرانه ای مقوی که با خرما باشد استفاده کنند.

برای مثال خرما و شیر را به همراه نصف فنجان آب آناناس تازه یک قاشق پودر نارگیل ، و یک قاشق آناناس خرد شده ، در مخلوط کن ریخته و معجون فراهم آمده را میل فرمایید.

 شیمیایی:

خرما دارای ۲۵ درصد ساکاروز ، ۵۰درصد گلوکز ، و مواد آلبومینوئیدی ، پکتین و آب می باشد . بعلاوه دارای ویتامینهای مختلف منجمله ویتامین A,B,C,E و مقدری املاح معدنی می باشد .

مضرات :

مواظب باشید در خوردن آن افراط نکنید زیرا دارای قند زیادی است . در این صورت آنهایی که لوزالمعده حساس دارند و یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند

خواص کلی خرما

 – خرماموادی دارد که باعث انبساط رحم میشود و زایش را آسانتر میکند

 ـ آرامش و شادمانیدر خرما

ـ از مواد کربوهیدرات برخوردار است

ـ بدن با استفاده از آن انرژیو گرمایبالائیرا تولید میکند

ـ میزان بالائیاز پروتئینها، ویتامینها و املاح معدنیگوناگونیمانند کلسیوم و سدیم دارد که بدن به آنها احتیاج دارد

ـ و چنانکه میدانیم وضعیت روحیزن هنگام زایش تأثیر زیادیروی راحتییا سختیزائیدن دارد.

ـ خرما از جمله مواد غدائی است که خیلی سریع هضم و حل و جذب میشود.

ـ خرما از دهان تا تبدیل شدن به انرژی فقط بیست دقیقه طول میکشد.

ـ خرما احشاء درون روده ها را نرم و تمیز میکند.

ـ نوشیدن پس از خوردن: خرما و هر شیرینی دیگری برای اینکه بتواند خوب و سریع حل و جذب بشود، انسان باید پشت سر آن آب بخورد.

ـ خاصیت دیگر خرما، خنثی کردن اسید اضافی معده است از آنجا که که زیادیی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود.

چند حدیث در باره خرما : 

علاوه بر ارزشهای غذایی و طبی از نظر تاریخی و فرهنگی درخت خرما را می توان \” لطفی الهی\” نسبت به \” آدمی\” دانست و شاید به همین علت است که در قرآن مجید به طور مکرر با احترام از آن یاد شده است.

حضرت  انس بن مالک از رسول خدا صلی الله علیه وسلم روایت کرده که فرمود:\” از خوردن غذای عشاء خودداری نکنید، حتی اگر شامل چند دانه خرما باشد. غفلت از خوردن غذای عشاء عمر را کوتاه می کند.      \”( سنن، ابن ماجه)

حضرت أمّ منذر روایت کرده که زمانی رسول خداصلی الله علیه وسلم به حضرت علی کرم الله وجه سفارش کرد که زیاد خرما مخور زیرا به تازگی از بیماری شفا یافته ای و ضعیف هستی.( مسند احمد حنبل)

موارد استفاده از درخت خرما:

درخت خرما خواص بیشماری درد و می توان گفت که از تمام قسمتهای این درخت می توان استفاده کرد و یک ضرب المثل عربی می گوید که خواص درخت خرما باندازه روزهای سال است.
از برگ و شاخه درخت خرما سبد و فرش تهیه می کنند . از هسته آن نان و از میوه خرما شراب و عسل . همانطور که می دانیم خرما تنها میوه ایست که در صحرا وجود دارد و طبیعت این درخت را به مردم صحرا داده است که تمام احتیاجات خود را از آنر فع می کنند .

مردم صحرا هسته درخت خرما را در کرده و از آن نان می پزند یا در این هسته را بو داده و از آن بعنوان قهوه استفاده می کنند زیرا دم کرده آن بسیار مطبوع است و یا حتی این در را در آب برای چند روز خیس کرده و بعنوان غذای مقوی به شترهای خود می دهند و معتقدند که این غذا از گندم و جو مقوی تر است .
اعراب از قدیم اعتقاد داشتند که خرما انرژی خورشید را گرفته و در خود ذخیره می کنند و این انرژی با خوردن خرما به بدن آنها منتقل می شود .

اعراب از خرمای کال نیز استفاده می کنند و معتقدند که اثرات درمانی بسیاری درد من جمله خرمای سبز تقویت کننده اعمال جنسی و انرژی زا یم باشد . حتی هسته خرمای سبز را نیز در کرده و پمادی از آن تهیه می کنند که برای زخمهای آلات تناسلی بکار یم رود .

اثر دیگر معجزه آسای هسته خرما از بین بردن تورم پلک های چشم است برای این منظور پمادی از در هسته خرما درست کرده و آنرا روی چشم می گذارند این پماد برای رشد مژه های چشم نیز بهترین دارو است .
زندگی پرمشغله و ناراحتی های روانی که میل جنسی را در بعضی از اشخاص از بین می برد بهترین علاجش خوردن مداو م خرما است که میل جنسی را باین اشخاص باز می گرداند . در زمانهای قدیم همواره خرما را برای قدرت و انرژی بکار می برده اند و هنوز بهترین میوه برای بازیافتن انرژی و قدرت جوانی است .
گلهای درخت خرما نیز خاصیت دارویی دارند . طعم گلهای درخت خرما تلخ است و اثر مسهلی درد .

فرآورده های خرما

کنگ خشک – ( رطب نرسیده را می جوشانند و از آن کنگ درست می کنند )

کنگ خشک – ( رطب نرسیده را می جوشانند و از آن کنگ درست می کنند )
کنگ شانه زده – کنگ در خت خرمای هلیلی را می برند و با شانه یا سوزن آن را سوراخ می نمایند هسته آن را در می آورند و به جای آن مغز بادام قرار می دهند . در محلول شکر و آب می گذارند تا به عمل آید .

خرما شیره – از خرمای درختی به نام مرداسنگ و فرض خرما شیره می سازند . گاهی خرما را با شیره و خرما و کنجد و ادویه مخلوط می کنند .

خرما برشته – با روغن کنجد و خرما برشته می سازند .

چنگال – با خرما و آرد چنگال درست می کنند .

کلمبا – نوعی حلواست که با خرما و شکر می سازند

رنگینه – از خرمای تازه مرداسنگ پوست آنرا می کنند و در آرد و روغن به عمل می آید .
خرما بریز ( هسته آن مصرف دارویی دارد .) سرکه خرما – قند خرما – الکل – سه روزه – کنگ جوشانده – خرما لکی – خرما مالیده – اشکوته و . . . سایر محصولات خرما می باشند .

میوه شناسی :

این میوه سر شار از انواع ویتامین از جمله  آ ’ ب ’ ث ’ای’و دارای فلزات معدنی مثل فسفر ’ کلسیم ’ آهن ’ ید و منیزیم میباشد که هر کدام از این مواد در سلامتی انسان نقش بسزایی دارد

این میوه به خاطر داشتن منیزم ضد سرطان بوده . برای شنوایی ’ بینایی ’ درد کمر ’ درد مفاصل ’ سیاتیک’ درمان سینه و ریه مفید است .

استفاده از این میوه در ماه مبارک رمضان به دلیل ارزش غذایی آن توصیه شده‌ است، این میوه، قند کاهش یافته در دوران روزه داری را جبران می‌کند، به علت دارا بودن فیبر و خاصیت ملین بودن آن ، سیستم گوارشی را که به دلیل روزه‌داری بی‌تحرک شده است ، به تحرک وا می‌دارد.

خرما به علت داشتن منیزیم ، انرژی عضلانی بدن را تقویت می‌کند و نیروی عمومی بدن را افزایش می‌دهد و به علت داشتن فسفر و منیزیم موجب تقویت حافظه می‌شود.

خرما میوه‌ای قدیمی است، میوای که از درختی عمل می‌آید که جزو تیره نخل هاست و در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری پرورش می‌یابد.

عده‌ای خاستگاه آن را هندوستان می‌دانند و باستان شناسان معتقدند کاشت این درخت به پنج هزار سال پیش برمی گردد.

گفته می‌شود که نخل خرما از ایران به چین برده شده و در کشورهای اروپایی مانند اسپانیا کشت شد.

خرمای ایرانی گونه‌های متعددی دارد که مصارف هر کدام از آنها متفاوت است ، گونه‌هایی مانند مهتری ، سلانی ، شهمران ، کلوته و … که در میان این گونه‌ها شاید نام”مضافتی” برای ما از همه آشناتر باشد ، گونه‌ای از خرما که به شکل رطب در بازارهای داخلی و خارجی با طعمی بسیار دلچسب به فروش می‌رسد.

-درباره ارزش غذایی خرما، تاثیر آن بر سلامت انسان و نقش آن در هرم غذایی مطالب زیر خواندنی است :

 

خرما در هرم غذایی

خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه به حساب آورد.

با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه بر اساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه می‌خورید، می‌توانید این تعداد را به جای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.

به یاد داشته باشید که خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است، در صورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است باعث چاقی شما شود.

افراد دیابتی و یا کسانی که سابقه دیابت در خانواده آنان وجود دارد باید تعادل را در مصرف خرما حفظ کنند.

ترکیبات خرما

خرما شامل ‪ ۲۵درصد ساکاروز، ‪ ۵۰درصد گلوکز و مواد آلبومینوئیدی آب و پکتین است.

خرما ویتامین‌هایی مانند ‪ C , B , Aو ‪ Eو حاوی مقادیری املاح مدنی است.

ترکیب خرمای تازه در صد گرم که خانم کاوه‌یی از به عنوان میوه تازه نام می‌برد، شامل ‪ ۱۶۳کالری انرژی، ‪ ۰/۹گرم پروتئین ‪ ۰/۳گرم چربی، ‪ ۳۸گرم گلوسید، ‪ ۳۰میلی گرم فسفر ، ‪ ۱/۳میلی گرم آهن ، ‪ ۵۱میلی گرم کلسیم و ‪۱۰ میلی گرم ویتامین ‪ Cاست.

به علاوه میوه خشک (خرمای خشک)، ‪ ۳۰۰کالری انرژی، دو گرم پروتئین، ‪ ۰/۶گرم چربی، ‪ ۶۰میلی گرم گوگرد ‪ ۵۰میلی گرم فسفر، ‪ ۶۵۰میلی گرم پتاسیم، ‪ ۶۵میلی گرم منیزیم، ‪ ۷۰میلیگرم کلسیم دو میلی گرم آهن و ‪ ۲/۲میلی گرم نیاسین و مقدار کمی سدیم دارد.

مقدار کالری خرما

صد گرم تازه آن دارای ۱۶۳ کیلو کالری ۰٫۹ گرم پروتئین ، ۰٫۳ گرم چربی ، ۳۸ گرم گلوسید ، ۳۰ میلی گرم فسفر ،۱٫۳ میلی گرم آهن ، ۵۱ میلی گرم کلسیم و ۱۰ میلی گرم ویتامین C می باشد.

صدگرم خشک آن دارای ۳۰۰ کالری ، ۲ گرم پروتئین ، ۰٫۶ گرم چربی ، ۷۳ گرم گلوسید ، ۶۰ میلی گرم گوگرد، ۵۰ میلی گرم فسفر، ۶۵۰ میلی گرم پتاسیم ، ۶۵ میلی گرم منیزیم ، ۷۰ میلی گرم کلسیم ،۲ میلی گرم آهن ، ۲/۲ میلی گرم نیاسین ، سدیم و ویتامین A آن قابل توجه نیست

بلافاصله بعد از خوردن یک کیلوگرم خرما، ۳۴۷۰ کالری انرژی در بدن تولید می شود. به همین دلیل مصرف خرما در افطار مناسب است، زیرا گرسنگی شما را فرو می نشاند..

این مقدار انرژی در مقایسه با سایر میوه ها بسیار بالاست. مقدار انرژی تولید شده در یک کیلو گرم از مواد غذایی زیر به شرح زیر است :

زرد آلو : ۵۲۰ کالری

پرتقال : ۴۸۰ کالری

برنج پخته : ۱۸۰۰ کالری

نان گندم : ۲۲۹۵ کالری

موز : ۹۷۰ کالری

گوشت بدون چربی : ۲۲۴۵ کالری

ولی همانطور که گفته شد یک کیلو خرما بیش از ۳۰۰۰ کالری انرژی تولید می کند.

۱۵ تا ۳۰ در صد آن را آب تشکیل می دهد . میوه خرما  ۲ درصد پروتئین و کمتر از ۲ درصد چربی و املاح دارد. پروتئین و آب موجود در آن بسته به نوع خرما و مرحله رسیدن آن فرق می کند. سدیم کمی نیز دارد.

تاثیر خرما بر سلامتی

تاثیر خرما بر سلامتی در تحقیقات متعددی بررسی شده است.از آنجا که خرما در گروه میوه‌ها طبقه بندی می‌شوداز فواید مصرف میوه و سبزی برخورداراست.

به علاوه خرما به علت چربی کمی که دارد به عنوان ماده غذایی کم چربی در نظر گرفته می‌شود.

به خاطر مقادیر ناچیز سدیم ، بیماران مبتلا به فشار خون بالا با مصرف آن مشکلی نخواهند داشت ، مگر اینکه با مصرف نامتعادل باعث اضافه وزن در آنها شود.

بیشترین اهمیت خرما به علت تامین فیبر گیاهی است.به گفته دانشمندان مصری ، خوردن ‪ ۸۰گرم خرما، ‪ ۱۰درصد نیاز روزانه بدن به نیاسین را جبران می کند.

“نیاسین” برطرف‌کننده مشکلات گوارشی، روانی و پوستی است.

این مقدار خرما همچنین پنج درصد نیاز روزانه به ویتامین‌های ‪ B۱و ‪B۲ را که در سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند ، تامین می‌کند.

 

تاثیر درمانی :

۱- پژوهشگران می گویند خوردن خرما به تنهایی یا همراه با لبنیات از جمله شیر برای کوفتگی و خستگی مفرط ناشی از روزه گرفتن یا فعالیت‌های سنگین بسیار مفید است.

۲- خرما الیافی دارد که در کاهش چربی و تامین پروتئین بسیار موثر است.

۳- جدیدترین تحقیقات علمی بیانگر موثر بودن خرما در رفع خشونت افراد و مایه آرامش روحی آنان است.

۴- به علت دارا بودن موسیلاژ و مواد پکتیک ، آرام کننده سرفه می باشد، و اثر رفع ناراحتی های سینه دارد. برای این کار از جوشانده ۵۰ گرم در نیم لیتر آب شیرینی تهیه می کنند که برای سینه درد مفید است.

۵- تنظیم کننده فشار خون – خرما می تواند در بهبود فلج اعضا، کمردرد و ناراحتی های مفاصل موثر باشد.

۶- دم کرده خرما با شنبلیله برای تبهای بلغمی مفید است.

۷- مخلوط خرما با شیر تازه در بالا بردن و تقویت نیروی جنسی بسیار موثر است.

۸-  اثرات ویتامین ها ومواد معدنی خرما

– ویتامین A، برای رشد سلول ها ضروری و فعالیت سلول ها را تشدید می کند، زیرا با کمک آن کلسیم موجود در خرما به سلول های بدن می رسد.

 ویتامین B، تقویت کننده و سازنده سلول های عصبی.

 ویتامین B۲، در جذب مواد هیدروکربنی سایر غذاها موثر است.

 آهن، بدن انسان در هر روز %۹mgآهن نیاز دارد که در هر ۱۰۰GR خرما ۳تا ۵ MGR آهن دریافت می شود. بنابراین با خوردن چند عدد خرما در روز آهن مورد نیاز بدن تامین می شود. آهن ترمیم کننده و سازنده گلبول های قرمز خون است. لذا خوردن خرما درمان کم خونی است.

 منیزیم، بدن انسان روزانه نیاز به MGR۲۵۰منیزیم دارد و از طرفی هرGR۱۰۰خرما در حدود mgr۶۲ منیزیم دارد. بنابراین هر گاه شخص به جای سایر مواد غذایی روزانه فقط نیم کیلو خرما بخورد تمام منیزیم بدن خود را تامین کرده است.

۹- بنابر تجربیات پرفسور « bellbet» کمبود منیزیم بدن را برای ابتلا به سرطان آماده می کند. منیزیم مقوی انرژی عضلانی ، عصبی و غدد تناسلی می باشد. هم چنین برای حفظ سلامت پروستات و کلیه ها لازم است.

 منیزیم مانند فسفر فعالیت های فکری را تقویت می کند. مبتلایان به دیابت (قند) می توانند به جای قند از خرما استفاده کنند، زیرا منیزیم موجود در خرما کار کلیه ها و لوزالمعده را آسان می کند.

۱۰- این میوه به خاطر داشتن منیزم ضد سرطان بوده . برای شنوایی ’ بینایی ’ درک کمر ’ در مفاصل ’ سیاتیک’ درمان سینه و ریه مفید است .

۱۱- براساس شواهد، در مناطقی که مصرف خرما درآنها زیاد است ، این میوه می‌تواند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.

۱۲- خرما اسید اضافی معده را  خنثی میکند برای سالمندان و کودکان بسیار سود مند است .

۱۳- می گویند جوشانده خرما در شیر سینه را نرم’ کلیه ها را درمان ’و از التهاب و امراض عفونی و ریزش مو جلوگیری میکند .

۱۴- در بعضی کتاب های طب سنتی از خرما به عنوان خون ساز یاد شده که برای افراد ضعیف المزاج بسیار مفید میباشد .

۱۵-  « کورنسکی» در کتابی که در باره خرما نوشته می گوید: «مقدار کالری خرما نسبت به قند به مراتب کمتر است ولی ارزش غذایی خرما از قند بیشتر است زیرا قند موجود در خرما، قند زنده است».

۱۶- خرما در حالت رطب ، قسب و حتا کال نیز اثرات درمانی خاص خود را دارد. قسب، گرم و خشک ، نافع استسقاء (مسکن تشنگی، قطع کننده اسهال رطوبتی و پاک کننده اخلاط سینه می باشد.

۱۷- اثرمعجزه آسای هسته خرما، از بین بردن تورم پلک های چشم است برای این منظور پمادی از هسته خرما درست کرده و آن را روی چشم می گذارند این پماد برای رشد مژه های چشم نیز بهترین دارو است.

پژوهش های جدید، فواید قرار دادن خرما در برنامه غذایی روزانه را تایید می کنند. اصولا مصرف یک رژیم غذایی مناسب که شامل انواع میوه و سبزی باشد، به عنوان راهی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری هایی نظیر سرطان شناخته شده است. مصرف خرما، روش شناخته شده ای برای درمان سرطان و سایر بیماری های عفونی است.

خرما می تواند با مهار رادیکال های آزاد، از تخریب مولکولی ناشی از این رادیکال ها جلوگیری کند. به نظر می رسد علت ابتلای بسیار کم ساکنان شبه جزیره عربستان در زمان های قبل به بیماری هایی نظیر: تصلب شرایین، مرض قند و سرطان که تصور می شود ناشی از رادیکال های آزاد هستند، مصرف فراوان خرما باشد.

ترکییبات موجود در خرما، قادر به نابودی کامل رادیکال های سوپراکسیدانت است. این رادیکال ها که اصلی ترین رادیکال های آزاد در بیشتر سیستم های زیستی هستند، می توانند در بدن به گونه های فعالی، نظیر رادیکال هیدروکسیل، پروکسیل و الکوکسیل تبدیل شوند. شیره خرما حتی رادیکال های هیدروکسیل را نیز نابود می کند.

 مصرف خرما یک درمان مناسب برای رفع عارضه \”خستگی مزمن\” و \”کم خونی\” به شمار می آید. انواع متنوع خرمای خشک شده غنی از آهن می باشد. به علاوه، تمام انواع آن دارای حجم زیادی فیبر بوده و یک منبع غذایی از نظر پتاسیم به حساب می آیند.

خوردن ۱۰ عدد خرمای بدون هسته به وزن ۸۰ گرم، ۱۰ درصد از نیاز بدن به ویتامین نیاسین(B3) و ۵ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین های B1 و B2  را تامین می کند. نیاسین برطرف کننده مشکلات گوارشی، روانی و پوستی است. ویتامین های B1 و B2 نیز در حفظ سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند.

مصرف خرما در حفظ سلامت دستگاه عصبی، جلوگیری از شب کوری و تنش های عصبی موثر است.

مطالعات جدید پزشکی نشان می دهد، خرما همچنین در ایجاد اشتها، سلامت دهان و لب ها نقش دارد و به عنوان تمیز کننده کبد و کلیه ها به شمار می رود.

خرما علاوه بر داشتن خاصیت ضد سرفه و ضد التهاب مجاری تنفسی، خلط آور نیز می باشد.

محققان توصیه می کنند: زنان بعد از زایمان خرما بخورند.

خرما همچنین دستگاه گوارش را تقویت می کند.

جوشانده هسته خرما برای دفع سنگ کلیه و بیماری های مثانه مفید است. خرما دارای چند ترکیب دارویی است که یکی از آن ها شبیه کورتن است که برای درمان کلیه، التهاب و امراض عفونی موثر است.

مالیدن کوبیده گل خرما به دندان، باعث تقویت لثه می شود و از \”پیوره\” و \”چرک خون\” جلوگیری می کند و برای تقویت معده مفید است و عرق آن که مانند گلاب گرفته می شود، پیچش معده را تسکین می دهد.

میوه ها را باید تازه خورد، خرما در فصل خود تازه است و در غیر فصلش نیز کهنگی بر آن اثری نمی گذارد

خرما در تمام کتابهای مقدس به احترام نام برده شده است و خود این دلیل بر ارزشمند بودن و فواید آن میباشد در قرآن بنام یکی از میوه های بهشتی نامیده شدهاست .

در کشور عزیز ایران سالیانه حدود یک ملیون تن خرما تولید میشود که متاسفانه بعلت نبود مکانیزم صنعتی جدید بصورت سنتی بسته بندی و به قیمت ناچیزی به کشورهای همجوار صادر میگردد.

بسته‌بندی خرمای صادراتی

بسته بندی مذکور از نوع اولیه بوده بدین معنا که خرماهای اماده صادرت درون یک پوشش پلی امیدی شفاف به اندازه مورد نظر گذاشته پس از دوخت درون بسته مذکور قرار داده می شود جنس این بسته از مقوایی با پوشش کرافت سفید است که برای چاپ مطلوب بوده و فرم آن بصورت یک ذوذنقه می باشد.

ابعاد این بسته به نحوی طراحی شده که وزنی در حدود ۸۰۰+-۵۰گرم خرما را در بر می گیرد پس از قرار دهی خرماها درون آن بسته ها بصورت پشت و رو بنحوی کنار هم قرار می گیرند که فضای منفی زیر بسته پر شده ویک چیدمان منسجم را پدید می اورد سپس بسته ها درون کارتن های ۲۰تایی قرار می گیرند و آماده صادرات می شوند.

پس از رسیدن کارتن ها به مقصد مورد نظر به هنگام عرضه در بازار بسته ها از درون کارتن خارج شده و بصورت منظم روی هم قرار می گیرند از قرار دهی این بسته ها روی هم گشتالتی همانند تنه نخل پدیدار می شود که حس نزدیکی به طبیعت و نخلستان و شادابی محصول و تفاوت را به خریدار القا می کند در ضمن فرم ذوزنقه آن به دلیل بزرگتر بودن سطح بالا به نسبت پایین سبب می شود تا از بسته های مکعب مستطیل موجود در بازار بزرگتر جلوه کرده و حس بزرگ نمایی محتویات درون بسته را نیز القا می نماید.

از دیگر مزایای این بسته استفاده از چسب بجای منگنه است زیرا منگنه های بکار رفته در بسته های کنونی در اثر مجاورت با عوامل جوی زنگ زده و تاثیر نامطلوبی بر بهداشت بسته و بطبع در نظر خریدار می گذارد.

در جمع فرم تنه نخل و بزرگ نمایی بسته و رعایت بهداشت در کنار طرح مناسب روی ان عواملی هستند که سبب افزایش فروش خرماهای صادراتی ایران در بازارهای جهانی میگردد که این استقبال از محصول هزینه های مازاد بسته بندی جدید را به نسبت بسته های کنونی جبران می نماید و سود بیشتری را برای صادر کننده به همراه دارد.

منبع : www.padida.ir

 

ارسال نظر